A Samsung nem viccel: a Galaxy S20 Ultra olyat tud, amit más mobil nem

Samsung Galaxy S20 Ultra

Az idei Galaxy S-szériával leginkább a fotózásra és videózásra gyúrt rá a Samsung, és a Galaxy S20 Ultra viszi a prímet, ami többek közt 100x digitális zoomra képes és 8K-ban rögzít felvételeket. Münchenben az összes új modellt kézbe vehettük még a hivatalos bemutató előtt, és bár a dél-koreai gyártó minden téren emelte a lécet, az állunk azért nem esett le.

A Samsung februárban menetrendszerűen mutatja be a Galaxy S-széria csúcsmobiljait, amikről idén a szivárgásoknak köszönhetően szinte mindent tudni lehetett, kezdve azzal, hogy 2020-ban nem Galaxy S11, hanem Galaxy S20 lesz a sorozat neve. Fontos változás a tavalyi felhozatalhoz képest, hogy ezúttal nem lefelé bővült a széria, tehát az alapmodellen és a Plus variánson túl nem egy olcsóbb Galaxy csatlakozik a sorba (ahogy a Galaxy S10e), hanem egy brutális, Ultra utótaggal ellátott készülék, ami méretében és specifikációiban is túlnő a testvérein. A gyártó a hivatalos bemutató előtt Münchenben mutatta meg a mobilokat az újságíróknak, így rövid időre közelről is szemrevételezhettük őket.

Samsung Galaxy S20, a Galaxy S20 Ultra, és a Galaxy S20 Plus

Samsung Galaxy S20, a Galaxy S20 Ultra, és a Galaxy S20 Plus

Az eseményen a dél-koreai cég képviselői arról beszéltek, hogy a felméréseik alapján a vásárlók manapság elsősorban a kamerák miatt cserélik le a telefonjaikat, ez a legvonzóbb tényező, amiért hajlandóak újra kinyitni a pénztárcáikat. Ennek fényében nem meglepő, hogy idén tényleg erre feküdt rá a cég, illetve arra, hogy még több kényelmi funkcióval segítsék az internetes tartalommegosztást.

Tavaly a panel alá épített ultrahangos ujjlenyomat-olvasó és a kijelzőbe vágott kameralyuk volt a fő újdonság, idén viszont a fotózási és videózási képességeken van a hangsúly, illetve a kijelzők terén is fontos változások mentek végbe. Egy éve azt írtuk, hogy a Galaxy S10 szériával a Samsung nem mutatott semmi egetrengetőt, viszont az elődökhöz képest magasabbra tették a lécet. Ez a kijelentés a Galaxy S20 telefonok esetében is abszolút megállja a helyét, azoknak pedig, akik formabontó újdonságra vágynak, ott a kagylómobilszerű, hajlítható kijelzős Galaxy Z Fold.

Samsung Galaxy S20, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20 Plus

Samsung Galaxy S20, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20 Plus

Jelentős előrelépés még a tavalyi évhez képest, hogy akkor még csak az első 5G-képes mobilját villantotta meg a dél-koreai vállalat, mostanra viszont a széria minden darabjából készült olyan változat, ami kompatibilis az újgenerációs mobilhálózatokkal, így az új modellek ilyen szempontból tényleg jövőbiztosnak számítanak. Itthon ugyanakkor nem mindegyik verzió lesz kapható 5G-s chippel: a sima Galaxy S20-ból csak 4G-s variáns kerül a boltokba, az S20+-ból lesz mindkettő, míg az S20 Ultra csak 5G-s kiszerelésben lesz megvásárolható.

A Samsung szerint az 5G-t a jövőben főleg olyan funkciókhoz használhatják ki a felhasználók, mint a Full HD felbontáső videóhívások, a 8K-s videók feltöltése, illetve a több résztvevős videokonferenciák, mivel a kamera széles látószöge miatt egyszerre többen is kényelmesen beleférnek a képbe. Illetve a Note10 után a gyártó innen is száműzte a jack csatlakozót és a Bixby gombot.

Szebb, jobb, mint valaha

Az S20 csak egy hangyányival nagyobb a 6,1 hüvelykes Galaxy S10-nél: 6,2 hüvelykes Quad HD+ Dynamic AMOLED kijelzőt kapunk 563 ppi képpontsűrűséggel és HDR10+ támogatásával. Érdemes megjegyezni, hogy arányok is módosultak, 19:9-ről 20:9-re, amitől érezhetően hosszúkásabb lett az eszköz.

A felbontás 3200 x 1440 pixel, tűéles a kép, szépek és élénkek a színek, a tartalom oldalról is jól kivehető, a betekintési szöggel nincs baj. Ahogy korábban pletykálták, a kijelző megkapta a 120 HZ-es képfrissítést, így a legjobban teljesítő kijelzők közé kerül a Galaxy S20-széria. Ez főleg a játékosok számára lehet szimpatikus, hiszen ennek hála dinamikusabb, szebb látvánnyal élvezhetik a kedvenc címeiket, na és az sem mindegy, hogy a kijelző a 240 Hz érzékenységű érintőfelülettel büszkélkedik.

Samsung Galaxy S20 Pink
Samsung Galaxy S20 Pink

Dizájn terén szembetűnő, hogy az előlapi kamera helyét ismét a panelből vágták ki, csak ezúttal középről, nem a jobb felső sarokból. Mivel a mérete ízléses, ezért szinte fel sem tűnik, egyáltalán nem zavaró, bár nekünk már a tavalyi megoldással sem volt bajunk. Ez a megoldás viszont kényelmesebb, hiszen a kamera pont elfér abban a fekete sávban, ami a 16:9-es videók nézése közben jelenik meg, appok futtatásakor pedig egyáltalán nem tűnik fel. Aki érzékenyebb a szimmetriára, az szintén örülhet ennek a váltásnak. Az ujjlenyomat-olvasó szenzor maradt a tavaly bemutatott, panel alá épített ultrahangos megoldás, ahogy adott a már megszokott arcfelismerés is – ilyen téren egyáltalán nem újított a gyártó.

Kamerában erősítettek

A legnagyobb változás a hátlapi kamerarendszernél érhető tetten. A Note10 után a Samsung itt is elhagyta a horizontális elrendezést, így a szenzorok nem a hátlap középső részén sorakoznak egymás mellett, hanem a bal felső sarokban, dominószerűen. A cégtől ugyan szokatlan ez a megoldás, de mivel a konkurenseknél már láthattunk hasonlót, így meglepőnek semmiképp nem nevezhető. A sima Galaxy S20 három érzékelőt kapott: egy 12 megapixeles ultraszéles (f/2,2), egy 12 megapixeles széles (f/1,8), valamint egy 64 megapixeles telefotó kamerát (f/2,0).

Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, Galaxy S20 Ultr

Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, Galaxy S20 Ultra

A müncheni prezentáció magját a kameraszoftver újdonságai jelentették, amik mindhárom mobilon elérhetők. Az optikai zoom mellett használható az úgynevezett Space Zoom, egy hibrid digitális megoldás, ami a mesterséges intelligenciát használja ki. Ennek hála az S20-on és az S20 Pluson 30x-os nagyítás állítható be, de az Ultra már 100x-osra is képes – ez egészen elképesztő szám, más mobil erre még nem képes, az eddigi csúcs a Xiaomi Mi Note10 ötvenszeres nagyítása volt.

Az új fotózási lehetőségek olyan kényelmi funkciók, amiket szívesen kihasználnánk, főként tartalomgyártóként. A frissen bevezetett Single Take lényege például az, hogy a mobil gyors felvételt készít egyszerre mindhárom kamerával, és a felhasználó döntheti el, hogy melyiket tartja meg. Ez leginkább az Élő fókuszhoz hasonlítható: a Galaxy mobilok lehetővé teszik a normál és az elmosódott hátterű kép mentését is. A SingleTake ugyanilyen elven működik, csak egyszerre a három kamera képét is rögzíti.

A fejlesztők ráfeküdtek a videózásra is: a 64 megapixeles szenzornak hála már az alapmodell is képes 8K-s videók rögzítésére. A felvételek minőségét mondjuk szívesen megnéztük volna egy 8K felbontású tévén is, mert az elképesztően szép kijelzőn természetesen nagyon jól mutattak a nagyfelbontású mozgóképek. A videós Pro mode-ból még előhívható az éjszakai hyperlapse, és a stabilizátor szerepet betöltő, elmosódás nélküli videózást biztosító Super Steady mód, amit a Note10-ekkel vezetett be a gyártó.

A vadiúj Video Snap pedig egy szempillantás alatt állóképeket vág ki a felvett a videókból, ami ugyan nem eget rengető ötlet, de hasznos lehet azoknak, akik eddig képernyőmentésekkel válogattak ki jeleneteket.

 • Samsung Galaxy S20 specifikációk
 • Kijelző: 6,2 hüvelykes Quad HD+ Dynamic AMOLED (563 ppi), HDR10+
 • Hátlapi kamerák: – ultraszéles: 12 MP (f/2,2); széles: 12 MP, (F/1,8); telefotó: 64 MP (F/2,0)
 • Előlapi kamera: 10 MP (f/2,2)
 • Processzor: 64bit nyolcmagos (max 2,73 GHz + 2,6 GHz + 2,0 GHz), Snapdragon 865 / Exynos 990
 • RAM: 8 / 12 GB
 • Háttértár: 128 GB
 • Akkumulátor: 4000 milliamperóra
 • Egyéb: Fast Wireless charging 2.0, Wireless Powershare, IP68
 • Ár (4G): 324 990 Ft

Jó hír továbbá, hogy más specifikációk terén is sikerült valamennyit fejlődni. Az alapmodell egy 4000 milliamperórás akkumulátort kapott, támogatott a 25W-s gyorstöltés és a Wireless Powershare, avagy az eszközök közti vezeték nélküli töltésmegosztás. Processzorból a Snapdragon 865 / Exynos 990 került bele, 8/12 RAM-mal, illetve 128 GB tárhellyel, ami microSD-vel egy terabájtig bővíthető.

A Galaxy S20 Plusra nem szánnánk túl sok karaktert, hiszen a fő vonásai teljesen megegyeznek az S20-szal. A különbség a kijelző méretében (6,7 hüvelykes), a választható tárhely nagyságában (ebből elérhető 512 GB-os variáns is), az akkumulátor szívósságában (4500 milliamperóra), illetve abban érhető tetten, hogy a S20 Plus hátlapi kamerarendszere kapott egy extra DepthVision mélységérzékelőt. Ez a modell már választható lesz feketében is a szürke és a kék mellett, pinkben viszont nem.

 • Samsung Galaxy S20 Plus specifikációk
 • Kijelző: 6,7 hüvelykes Quad HD+ Dynamic AMOLED (525 ppi), HDR10+
 • Hátlapi kamerák: – ultraszéles: 12 MP (f/2,2); széles: 12 MP, (f/1,8); telefotó: 64 MP (f/20); DepthVision
 • Előlapi kamera: 10 MP (f/2,2)
 • Processzor: 64 bit nyolcmagos (max 2,73 GHz + 2,6 GHz + 2,0 GHz), Snapdragon 865 / Exynos 990
 • RAM: 8 / 12 GB
 • Háttértár: 128 GB / 512 GB
 • Akkumulátor: 4500 milliamperóra
 • Egyéb: Fast Wireless charging 2.0, Wireless Powershare, IP68
 • Ár (4G): 359 990 Ft
 • Ár (5G): 394 990 Ft

Hát ez nem százas… Vagy mégis?
A legérdekesebb modell egyértelműen a Galaxy S20 Ultra, ami nem csak nevében, de méretében is drabális: egy 6,9 hüvelykes mobilról beszélünk, így a kényelmes, hosszúkás kialakítás ellenére is elkerülhetetlen a kétkezes használat. A hátlapi kamerarendszer ezen a legdurvább, és ez támogatja a periszkópos zoomolást is: egy 12 megapixeles ultraszéles (f/2,2) érzékelőből, egy 108 megapixeles, széles látószögű (f/1,8) főegységből, illetve egy 48 megapixeles telefotó (f/3,5) szenzorból és egy DepthVision mélységérzékelőből áll. Fotózási képességek terén itt az optikai zoom már 10x is lehet, a digitális nagyítás pedig 100-szorosra nő.

Ki is próbáltuk az elképesztő digitális zoomot, ami elsőre rengetegnek tűnik, de véleményt csak alaposabb tesztelés után mondanánk róla, hiszen a kiállítóteremből nyíló városi panorámát esőcseppek mosták el az üvegen keresztül. Elsőre nem is tudja az ember, hogy a nagyítással mit lát a kijelzőn, de a tájékozódásban segít, hogy a jobb felső sarokban egy nagyítás nélküli kis kép mutatja, pontosan melyik pontra zoomolt a mobil. A 108 megapixeles érzékelőmonstrum az állóképek készítésekor egyébként kilenc képpontból rak össze egyet.

Az előlapi szelfikamera szintén itt a legtekintélyesebb: míg az alapmodellen 10 megapixeles érzékelő van, ezen 40 megapixeles. Erő terén mindegyik modell ugyanazon a processzoron osztozik, viszont az Ultra már 12/16 GB RAM-mal érkezik – ennyit egy jól felszerelt laptophoz kap az ember.

Mindehhez egy 5000 milliamperórás akkumulátor társul.

A Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultra márciustól 13-tól válik elérhetővé, az előrendelés pedig február 11-én 20:15 órától indul, és 2020. március 8-ig tart: aki ilyen módon csap le valamelyik készülékre, az a telefonja mellé egy Galaxy Buds+ vezeték nélküli fülest kap ajándékba.

Árak tekintetében idén sem szerénykedett a Samsung, hiszen a 4G-s S20 324 990, a 4G-s S20+ 359 990, az 5G-s S20+ 394 990, míg az 5G-s S20 Ultra 484 990 forintba kerül. Az alapmodell babakék, szürke és pink színben jön, míg a Plus esetében a pink helyett a fekete opciót kapunk. A legdrágább, vélhetően üzletemberekre célzott Ultra pedig már csak visszafogott fekete és szürke színben lesz kapható.

 • Samsung Galaxy S20 Ultra
 • Kijelző: 6,9 hüvelykes Quad HD+ Dynamic AMOLED (511ppi), HDR10+
 • Hátlapi kamerák: ultraszéles: 12 MP (f/2,2); széles: 108 MP (f/1,8); Telefotó: 48 MP (f/3,5); DepthVision
 • Előlapi kamera: 40 MP (f/2,2), 0,7 mm (10mp, 1.4 mm)
 • Processzor: 64 bit nyolcmagos (max 2,73 GHz + 2,6 GHz + 2,0 GHz), Snapdragon 865 / Exynos 990
 • RAM: 12 GB / 16 GB
 • Háttértár: 128 GB / 256 GB / 512 GB
 • Akkumulátor: 5000 milliamperóra
 • Egyéb: Fast Wireless charging 2.0, Wireless Powershare, IP68
 • Ár (5G): 484 990 Ft

Forrás:24.hu/tech

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információk

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close